2021-05-05 09:18:32• hírek • MTI

Története során először BL-döntős a Manchester City, ma este az is kiderül, ki lesz az ellenfele

Az angol Manchester City hazai pályán 2–0-ra legyőzte a francia Paris Saint-Germaint a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, a párharc keddi visszavágóján, így kettős sikerrel, 4–1-es összesítéssel bejutott a sorozat fináléjába.

Kedvező előjelekkel várhatta az összecsapást az angol gigász, a Paris Saint-Germainnél ugyanis nem lehetett ott a kezdőcsapatban a vádlisérüléssel bajlódó Kylian Mbappé, aki kétségtelenül a francia alakulat legveszélyesebb játékosa volt az elmúlt hetekben. Mauricio Pochettino a szélvészgyors támadó helyén Mauro Icardit nevezte a kezdőbe, az argentin csatárral kapcsolatban viszont nem árt tudni, hogy az ezt megelőző hét, az egyenes kiesésben lejátszott találkozóján egyszer sem tudta bevenni az aktuális ellenfél kapuját.

A PSG kezdte aktívabban a meccset, a hetedik percben néhány pillanatig azt hihette, hogy tizenegyest rúghat – egy beadás után Olekszandr Zincsenko vállára pattant a labda, a játékvezető először kezezést látott, így a sípjába fújt, a visszanézés után azonban hamar kiderült, hogy ebből bizony nem lesz büntető.

A tizenegyedik percben Pep Guardiola együttese megszerezte a vezetést: Ederson fantasztikus passzal ugratta ki Zincsenkót, az ukrán védő Kevin De Bruyne elé tálalt, akinek a lövését blokkolták a védők, a labda viszont pont Rijad Mahrez elé pattant, ő pedig köszönte szépen, hat méterről laposan a jobb alsóba lőtt.

A 16. percben, a másik oldalon Marquinhos bólinthatott négy méterről, ám fejese csak a felső lécet találta el, a 19. percben pedig már Ángel Di María veszélyeztetett, de 18 méterről fél méterrel a kapu mellé csavart. Az első félidőben több próbálkozása volt a PSG-nek (7–6), a franciák azonban a kaput nem találták el, így 1–0-s manchesteri vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok. Az 55. percben Phil Foden lőtt távolról, de középre tartó kísérletét védte Keylor Navas, majd a másik oldalon Neymar forgatott meg három embert, azonban túl sokáig cselezett, lövését így blokkolni tudták. A 63. percben eldőlt a párharc – a Manchester City villámgyorsan lekontrázta a párizsiakat, a támadás végén Mahrez közvetlen közelről, senkitől sem zavartatva bombázhatott a vendégek kapujába, találata pedig azt jelentette, hogy az angolok összesítésben már 4–1-re vezettek. Ez volt a City 300. gólja az európai kupasorozatokban. A 69. percben ráadásul tíz emberre fogyatkozott a PSG, miután Di María teljesen fölöslegesen, a pályán kívül nemes egyszerűséggel belerúgott Fernandinhóba. Tettéért azonnal kiállították, és idő előtt mehetett zuhanyozni.

A Manchester City végül 2–0-ra megnyerte a mérkőzést, és kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel behúzta a párharcot, ez pedig azt jelenti, hogy története során először bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Nehéz mérkőzésre készül a Chelsea a Londonban győzelmi kényszerben pályára lépő Real Madrid ellen

Az angol együttes egy héttel ezelőtt remek teljesítménnyel 1-1-es döntetlent ért el a spanyol fővárosban, és így ellenfelénél kedvezőbb helyzetbe került a továbbjutást illetően.

Amióta Thomas Tuchel vezetőedző, és segítője, Lőw Zsolt január végén átvette a Chelsea irányítását, a Kékek védekezése stabilizálódott, a Premier League-ben feljöttek a negyedik helyre, de még akár a második pozíció is elérhető a számukra. A BL egyenes kieséses szakaszában előbb az Atlético Madridot, majd az FC Portót búcsúztatta a londoni csapat, és ha túljut a Real Madridon, akkor a 2012-es diadala után először játszhat újra a fináléban a legrangosabb európai kupasorozatban. "Készen állunk egy nagy csatára, és biztos vagyok abban, hogy kiváló teljesítményre lesz szükségünk, a Real Madrid ugyanis kemény mérkőzésre kényszerít majd minket" - nyilatkozta Tuchel.

Miközben a Chelsea a Premier League-ben már győztes nem lehet, a Real a La Ligában címvédőként még versenyben van az aranyéremért, ugyanakkor a szakértők szerint túlnyomórészt a csatár Karim Benzema viszi a hátán az együttest. A francia támadó a múlt heti első mérkőzésen is megvillant, és az első félidő első felében hiába szerzett vezetést a Chelsea, Benzema egy remek egyéni megoldással hamar egyenlített.

A madridiak védelmét rendezheti, ha a visszatérő csapatkapitány, Sergio Ramos pályára tud lépni Londonban, ugyanakkor a francia világbajnok Raphaël Varane biztosan hiányozni fog a hátsó alakzatból egy kisebb sérülés miatt. Zinedine Zidane vezetőedző várhatóan újra számíthat Ferland Mendyre is, Dani Carvajal és Lucas Vazquez viszont kénytelen lesz kihagyni az összecsapást. "Van még esélyünk, és a visszavágóra azzal a tudattal utazunk, hogy győznünk kell" - nyilatkozta Zidane, aki előzőleg 2016 és 2018 között sorozatban háromszor vezette diadalra a Realt a BL-ben. A madridi együttes a 2018-as győzelem óta nem jutott döntőbe a legrangosabb európai kupasorozatban, amelyben a Chelsea-vel most először vív párharcot.

A két együttes korábban háromszor játszott egymással, és a Chelsea-nek eddig egyszer, 1998-ban sikerült legyőznie a Madridot, akkor a Európai Szuperkupáért kiírt találkozón 1-0-ra diadalmaskodott Monacóban. Ezen kívül mindkét alkalommal a Nemzetközi Bajnokok Kupája névre keresztelt nyári felkészülési tornán találkoztak, és azt a két meccset egyformán a Real nyerte meg, 2013-ban 3-1-re, 2016-ban pedig 3-2-re.

A szerdai Chelsea-Real Madrid mérkőzés 22 órakor kezdődik majd, az M4 Sport és a DigitSport 1 élőben közvetítik.

A finálét május 29-én rendezik Isztambulban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: